fr
en
hr
Posjetitelj Anoniman
Početna stranica
 
Partneri
Pregled opažanja
  Opažanja
    - 
Zadnja 2 dana
    - 
Zadnjih 5 dana
    - 
Zadnjih 15 dana
     Kartografski prikazi opažanja
       - 
velika strnadica 15-20
       - 
lastavica 17-20
       - 
ljepokrili admiral 15-20
       - 
zmijar 15-20
       - 
velika sjenica 17-20
 - 
Galerije
Informacije
 - 
Najnovije vijesti
 - 
Kalendar događanja
  Pomoć
    - 
Djelomično skrivene vrste
    - 
Legenda simbola
    - 
FAQ
  Statistike
Upute za portal i NaturaList
  fauna.hr
    - 
Personalizacija portala
    - 
Unos opažanja
  NaturaList
    - 
Instalacija i postavljanje aplikacije
    - 
Unos pojedinačnih opažanja
    - 
Unos popisa opažanja
    - 
Slanje podataka na server
    - 
Kartografski slojevi
Linkovi
Najnovije vijesti
podataka/stranica :
zbroj : 3
 
petak, 6. listopad 2017
Leptiri
Jesenska selidba leptira ljepokrilog admirala

Počela je jesenska selidba leptira ljepokrilog admirala (Vanessa atalanta) u južnu Europu i sjevernu Afriku. Znanstvenici sa sveučilišta u Bernu proučavaju njegovu migraciju, a vrijedne podatke dobivaju od građana (eng. citizen science), koji svoja opažanja unose u online baze podataka.

Pozivamo sve korisnike fauna.hr portala i Naturalist aplikacije da unesu svoja opažanja ovog leptira i tako sudjeluju u velikom paneuropskom projektu. Ako je moguće, unesite i dodatne informacije o staništu, vremenskim uvjetima, dobi dana, ponašanju, smjeru letenja.

Prikupljeni podaci poslužit će i za proučavanje učinaka različitih okolišnih i klimatskih čimbenika na godišnji ciklus i selidbu ljepokrilog admirala. Isto tako, moći će se otkriti selidbeni putevi te mogući učinci na ekosustave kojima prolaze ovi leptiri. Znanstvenici se nadaju da će na modelu ljepokrilog admirala dobiti i korisne informacije primjenjive na druge migratorne kukce među kojima su i nametnici na usjevima važni iz ekonomskih aspekata.


Više o projektu: https://insectmigration.wordpress.com/red-admiral-migration/
Više o vrsti: https://butterfly-conservation.org/679-823/red-admiral-.html

Insect Migration & Ecology Research Group, University of Bern, Switzerland
Twitter: https://twitter.com/insectmigration
Facebook: https://www.facebook.com/insectmigration/

 

objavio/la Udruga Biom (admin)
 
petak, 12. svibanj 2017
Leptiri
Paneuropski projekt praćenja migracije leptira ljepokrilog admirala

Crvene pruge i bijele točke na njegovim crnim krilima čine ljepokrilog admirala (Vanessa atalanta) jedinstvenim među europskim leptirima. Svakog proljeća ova vrsta naseljava središnju i sjevernu Europu dolazeći s juga. Kasnije tokom godine potomci tih leptira odlaze natrag na jug Europe. Jesenske selidbe ponekad izgledaju zaista spektakularno dok deseci tisuća leptira prelijeću preko nekog područja. Kretanja ove vrste proučavaju se već desetljećima no mnoge su značajke njezine migracije ostale nepoznanica među kojima i godišnja dinamika.

Razvoj internetskih portala za unos opažanja flore i faune i sve veći broj korisnika istih, istraživačkoj skupini „Insect Migration and Ecology research group“ sa Sveučilišta u Bernu (Švicarska) omogućuje uspoređivanje podataka pristiglih od građana diljem Europe. S ciljem otkrivanja obrazaca kretanja i uzoraka pojavljivanja ljepokrilog admirala u Europi, švicarski su znanstvenici stvorili mrežu istraživača u kojoj sudjeluje više od 40 institucija i web portala za unošenje podataka, a djeluju u više od 20 zemalja koje podupiru njihov projekt. Hvalevrijedan trud tisuća zaljubljenika u prirodu iz cijele Europe sada je objedinjen u jedan projekt koji prikuplja tisuće njihovih podataka. Ti će podaci omogućiti istraživanje dosad neotkrivenih prostorno-vremenskih značajki selidbe ljepokrilog admirala.

CC-BY-SA 4.0, © Christian Fischer

Ovakva količina podataka poslužit će i za proučavanje učinaka različitih okolišnih i klimatskih čimbenika na godišnji ciklus i selidbu ljepokrilog admirala. Isto tako, moći će se otkriti selidbeni putevi te mogući učinci na ekosustave kojima prolaze ovi leptiri. Znanstvenici se nadaju da će na modelu ljepokrilog admirala dobiti i korisne informacije primjenjive na druge migratorne kukce među kojima su i nametnici na usjevima važni iz ekonomskih aspekata.

U ovaj se projekt mogu uključiti svi! Na internetskim se stranicama projekta mogu pronaći upute za uključivanje te poveznice na portale za unos podataka: https://insectmigration.wordpress.com/red-admiral-migration/.

Za unos opažanja ljepokrilog admirala preporučamo korištenje portala fauna.hr i aplikacije Naturalist (za Android).

Više o ovoj vrsti leptira potražite na stranicama organizacije „Butterfly Conservation“ iz Velike Britanije: http://butterfly-conservation.org/679-823/red-admiral-.html

Istraživačku grupu „Insect Migration and Ecology research group“ pratite i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

objavio/la Udruga Biom (admin)
 
utorak, 18. travanj 2017
fauna.hr kreće s radom

Dragi ljubitelji prirode, veliko nam je zadovoljstvo objaviti da je fauna.hr dostupna svima!

fauna.hr je portal za unos i pregled faunističkih podataka na području Hrvatske. Baziran je na sustavu ornitho koji se koristi u cijelom nizu zemalja u Europi. Podatke je moguće unositi i pomoću aplikacije za pametne telefone - NaturaList.

Detaljna uputstva za korištenje sustava (portal i aplikacija) možete pronaći u izborniku "Upute za portal i NaturaList".

Ako želite saznati dodatne detalje o sustavu, možete pogledati predavanje "Pametni telefoni – alat u zaštiti prirode".

objavio/la Udruga Biom (admin)
podataka/stranica :
zbroj : 3
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024